Telelenzen

TelelenzenMet  telelenzen bedoelen we lenzen met een brandpuntsafstand groter dan 50mm. Ze variëren van kort, 70mm, tot heel lang, meer dan 500mm. Deze laatsten worden bijvoorbeeld gebruikt om actie vast te leggen bij sportevenementen.
Met een telelens kunt u zover inzoomen op uw object, dat u één enkel detail zichtbaar kunt maken en het kunt isoleren van zijn omgeving. Daarmee maakt u hele indrukwekkende composities.
Een ander voordeel van een telelens is dat juist door z'n beperkte scherptediepte de achtergrond uit het zicht blijft. Want hoe groter de brandpuntsafstand  en hoe groter het diafragma des te kleiner is de scherptediepte. Daaruit volgt dat scherpstellen met een telelens kritisch moet gebeuren, want er is niet veel ruimte voor fouten. Een lange telelens met een maximaal diafragma geeft maar een paar centimeter scherptediepte op een voorwerp dat 5 meter van u verwijderd is.
In tegenstelling tot groothoeklenzen, die veel perspectief geven, comprimeren telelenzen juist de ruimte waardoor objecten ogenschijnlijk dichter bij elkaar zijn dan ze werkelijk zijn. Bij gebruik van een telelens is het vooral belangrijk dat u de camera stil houdt, omdat de bewegingsonscherpte toeneemt als de lens langer wordt. Regel is dat de sluitertijd equivalent moet zijn met de brandpuntsafstand, maar liefst nog iets korter.