Lenzen - de valkuilen

Lenzen - de valkuilenAls u een telelens gebruikt moet u zich realiseren dat de scherptediepte beperkt zal zijn bij grote diafragma's. Scherpstellen moet heel nauwkeurig gebeuren. Bij gebruik van groothoek lenzen is dat minder kritisch omdat die een veel grotere scherptediepte hebben.
Bewegingsonscherpte kan bij gebruik van een telelens een probleem geven. Regel is dan ook een sluitertijd te gebruiken die equivalent is met de brandpuntsafstand van de lens. Bij bijvoorbeeld een 200mm lens stel je de camera in op 1/250. Met een groothoeklens daarentegen kun je nog acceptabele opnames maken met een sluitertijd van 1/30.
Omdat groothoeklenzen versterkt perspectief in beeld brengen zijn ze  niet te gebruiken voor Close-up portretfoto's. Bepaalde uiterlijke kenmerken zullen overdreven in beeld gebracht worden, zoals een extra grote neus. U zult daarmee niet veel vrienden maken.
Bij het fotograferen van gebouwen of grote objecten met groothoeklenzen is het verleidelijk de camera achterover te kantelen zodanig dat alles erop komt. Dit zal er echter toe leiden dat verticale lijnen naar elkaar toe lopen (convergeren) waardoor het lijkt alsof het gebouw achterover valt. Als u het hele architectonische hoogstandje wil 'vangen' op de foto, zult u een paar stapjes achteruit moeten lopen of anders een hoger standpunt zoeken.