Lenzen  en objectieven - de basis

Lenzen  en objectieven - de basisNaast de CCD is de lens het belangrijkste onderdeel van een digicam dat zorgt voor een kwalitatief goed beeld. De meeste digitale camera's hebben een zoomlens waarmee u de brandpuntsafstand kunt variëren van groothoek tot tele. Brandpuntsafstanden worden uitgedrukt in millimeters.
Op conventionele 35mm camera's worden lenzen korter dan 50mm gezien als groothoek en langer dan 50mm als tele. Een 50mm lens noemen we “standaardlens” omdat deze lens de beelden ziet in dezelfde verhouding als het menselijk oog. Hoewel sommige DSLRs een “full frame” sensor hebben, is het equivalent voor een digitale camera meestal een 6 of 7mm lens, omdat CCDs meestal veel kleiner zijn dan een 35mm negatief. Omdat het formaat van de CCD en de beeldhoek van digitale camera's nogal variëren, gebruiken wij voor de duidelijkheid steeds brandpuntsafstanden gerelateerd aan 35mm.
Uw keuze voor een bepaalde lens hangt af van het onderwerp. Groothoek lenzen hebben een grotere beeldhoek en scherptediepte en zijn dus prima geschikt voor bv. landschapsfotografie. Portretfoto's en close-up opnames vragen om een telelens. Hun beeldhoek is kleiner waardoor de onderwerpen groter lijken. Als u heel dichtbij uw object wilt komen gebruikt u de macro stand op uw camera.