JFET LBCAST (Nikon)

JFET LBCAST (Nikon)De door Nikon ontwikkelde LBCAST (Lateral Buried Charge Accumulator and Sensing Transistor) vertegenwoordigt een nieuw concept in beelddsensoren. Vergeleken met CCD of CMOS sensoren kent hij een snellere leestijd, hogere gevoeligheid, betere kleurweergave en lager stroomverbruik.
De JFET LBCAST sensor is vergelijkbaar met een CMOS in de manier waarop de elektrische lading doorgegeven wordt aan de processor. De data kunnen echter veel sneller doorgegeven worden, omdat het signaal uitgelezen wordt via twee aparte kanalen die per kleur gescheiden zijn. Het Groene signaal wordt via één kanaal geleid terwijl het Rode en Blauwe signaal via het andere kanaal gaan. De reden om een apart kanaal toe te wijzen aan Groen is, omdat het menselijk oog het meest gevoelig is voor groen, en het groene kanaal dus het belangrijkste is voor het bepalen van het contrast en de scherpte (dit is ook waarom het RGB kleurfilter meestal wordt toegepast in de verhouding 1:2:1).
De JFET versterker die in de LBCAST gebruikt wordt (Junction Field Effect Transistor, die het signaal van elke pixel versterkt voordat het doorgestuurd wordt), heeft een eenvoudiger structuur dan die van een CMOS sensor, met slechts drie transistors en minder lagen, waardoor de efficiency en de optische afstemming met de cameralens verbeterd worden.