Bescherming en schoonmaken van het LCD scherm

Bescherming en schoonmaken van het LCD schermHet LCD scherm is wel het handigste onderdeel van een digitale camera.  Maar tegelijkertijd is het ook erg kwestbaar omdat het open en bloot aan de achterkant van een camera zit. Er komen gemakkelijk vingerafdrukken of krasjes op. Schoonmaken doet u met een zacht katoenen doekje. Zet niet teveel kracht anders beschadigd u het schermpje voorgoed.
Door intensief camera gebruik kan de LCD  gemakkelijk krasjes en strepen oplopen. In de meeste gevallen beschadigt echter niet het LCD scherm zelf, maar het plastic plaatje dat er voor zit. Dit beschermt tegen invloeden van buitenaf. Het is mogelijk om het schermpje “schoon te maken” met  speciale polijst pasta welke verkrijgbaar is bij mobile telefoonwinkels of horlogemakers. U kunt echter ook gewoon tandpaste gebruiken, want dat is ook gewoon een soort polijstmiddel.
Doe wat pasta op de display en wrijf een paar minuten over het beschadigde gedeelte met een zachte katoenen doek. Verwijder vervolgens de overtollige pasta. Deze methode werkt echter alleen bij LCD schermen die een plastic beschermlaagje hebben. Camera's met een matte display, zoals de Powershot van Canon of sommige Sony modellen kunnen niet op deze manier “behandeld” worden. Controleer altijd de bij de camera bijgeleverde fabriekshandleiding!