SuperCCD (Fuji)

SuperCCD (Fuji)In tegenstelling tot een CCD, die uit vierkante pixels in een rechthoekige matrix is opgebouwd, heeft de SuperCCD van Fuji achthoekige (octogonale) fotocellen die onder een hoek van 45 graden ten opzichte van. elkaar geplaatst zijn. Hierdoor zouden de gevoeligheid en het dynamisch bereik worden verhoogd. Ook de signaal-ruisverhouding is volgens Fuji veel beter en volgens hen levert de SuperCCD meer heldere en verzadigde kleuren.
Door deze andere schikking van de fotocellen wordt ook het oppervalk van de sensor beter benut en door de hogere dichtheid kunnen de fotocellen 50% groter zijn dan conventionele cellen en zo kan een hogere resolutie bereikt worden. Fuji stelt dat met al deze verbeteringen een bijna twee keer zo hoge resolutie gehaald kan worden en zo produceert een SuperCCD van 3 miljoen pixels dan foto's van 3000 bij 2000 pixels (6Mp) in plaats van de gebruikelijke 2048 bij 1536 pixels. Al deze beloftes zijn echter in de praktijk nog niet 100% door onafhankelijke tests bevestigd.
Omdat het menselijk oog beter informatie kan onderscheiden in horizontale en verticale richting, verhoogt de plaatsing van de fotocellen onder 45 graden in een SuperCCD, de resolutie in horizontale en verticale richting. Om deze reden zouden foto genomen met Fuji's SuperCCD prettiger zijn voor het menselijk oog om naar te kijken.