Effectieve & totaal aantal pixels

Effectieve & totaal aantal pixelsFabrikanten van digitale camera's schermen vaak met het totaal aantal pixels van een beeldsensor om daarmee de resolutie van de camera aan te geven.
In de praktijk worden echter niet alle pixels gebruikt om het beeld te vormen. Enkele rijen en kolommen aan de rand van de sensor worden alleen gebruikt om de kleur zwart te kunnen bepalen (Video Signal Shading) en deze pixels dragen niet bij aan de resolutie van het digitale beeld. Met deze 'zwarte' pixels heeft de fabrikant de mogelijkheid om het beeld formaat aan te passen aan de standaard digitale formaat van 4:3 (1600x1200 of 2048x1536 pixels) of het conventionele 3:2 formaat.

Als u dus een digitale camera koopt, is het belangrijk om op het effectieve aantal pixels te letten en niet op het totale aantal, omdat dit slechts een marketing aspect is. Dit fenomeen treft u ook bij scanners, waar vaak de nadruk wordt gelegd op de ge´nterpoleerde resolutie, die vele malen hoger is dan de optische resolutie, maar van slechte kwaliteit is. Het aantal effectieve pixels is dus de enig belangrijke grootheid, omdat deze gebruikt worden om het uiteindelijke beeld op te bouwen.