Speciale effecten

Speciale effectenDigitale fotografie is niet de bakermat van de speciale effecten, maar heeft het wel een stuk gemakkelijker gemaakt ze te verwezenlijken. Bij conventionele fotografie moest u voor iets speciaals vele uren doorbrengen in uw doka voor allerlei effecten met zelfgemaakte kartonnen maskers op verschillende soorten papier met giftige chemicaliŽn.
Tegenwoordig met foto bewerkings programma's is het maken van dit soort effecten een 'makkie', omdat uw computer vrijelijk kan 'spelen' met elke afzonderlijke pixel van uw digitale foto.
Terughouden of doordrukken van een deel van de foto doet u nu simpel door het betreffende deel te selecteren en alleen hierop een filter toe te passen, waarbij de rest van de afbeelding ongemoeid blijft. Hebt u een foutje gemaakt of is het resultaat niet naar wens, dan kunt u met de "Ongedaan maken" functie of met "Geschiedenis" (History) in Photoshop stap voor stap terugkeren naar de originele foto.
De achtergrond veranderen, speciale effectfilters toepassen, onderdelen kopiŽren van de ene naar de andere foto. Niets is onmogelijk. Uw eigen creativiteit is de beperkingen van de mogelijkheden. Om de creativiteit nog verder te verhogen hebben verschillende bedrijven plug-ins ontwikkeld om een speciale taak nog eenvoudiger te maken.