Verscherpen & verzachten

Verscherpen & verzachtenHet voordeel van digitale fotografie, boven de conventionele fotografie, is dat u in uw foto bewerkings programma uitgebreide mogelijkheden hebt om foto's te verbeteren door filters toe te passen.
De belangrijkste hiervan is waarschijnlijk het "Onscherp" masker, omdat digitale foto's altijd profiteren van een klein beetje verscherping. Dit filter verhoogt het contrast van de overgangen tussen donkere en lichte delen. Met enkele parameters (drempel, hoeveelheid en straal) is de kracht van het filter zeer nauwkeurig te regelen.
Een nuttig filter om overgangen en randen in een afbeelding zachter te maken is de optie Verzachten of Vervagen. Portretten van vrouwen en romantische tafereeltjes zijn vaak aantrekkelijker als ze verzacht worden.
De filters voor verscherpen of verzachten hoeven niet altijd op de gehele afbeelding toegepast te worden. U kunt hiertoe in Photoshop twee duplicaat lagen maken en de ene verscherpen en de ander verzachten met een gum met zachte rand verwijdert u van de verscherpte bovenste laag de onderdelen die vaag moeten worden. Met een Vervagingsfilter kunt u een achtergrond onscherp maken, waardoor het onderwerp meer aandacht krijgt. Doe dit door het onderwerp grofweg met een lasso met zachte rand te selecteren, deze selectie om te keren en Gaussian vervagen toe te passen.