Kleur

KleurHet menselijk oog kan uitstekend kleuren beoordelen, maar hoe onderscheiden we verschillende kleuren wanneer deze ook be´nvloed worden door hoeveelheid en kwaliteit van het licht en de kleuren van omliggende voorwerpen. Het karakter en de stemming van de foto wordt door al deze factoren be´nvloed.
Kleuren in daglicht zijn verschillend op andere tijdstippen en in andere seizoenen. Ochtend licht heeft een heel andere kleur dan licht op de middag en in de winter is het daglicht frisser dan in de zomer. Het aanwezige licht reflecteert op het onderwerp en een gedeelte wordt geabsorbeerd waardoor een kleurzweem kan ontstaan.
Binnen worden kleuren be´nvloed door de kleurtemperatuur van gloeilampen of halogeenlicht, waardoor voorwerpen geel lijken en warm of juist groen en koud. Zoals verschillende soorten film verschillende kleuren produceren, zo heeft elke camera zijn eigen soort sensor en dus ook zijn eigen karakteristieke kleurreproductie.
Doordat het menselijk oog  zich gemakkelijker dan een digitale camera kan aanpassen aan verschillende soorten licht is het soms nodig om uw foto iets in kleur te corrigeren. Dit kunt u doen in uw digitale doka. In Photoshop kunt u met het menu Variations stap voor stap komen tot de meest neutrale kleur voor een afbeelding.