Beeldoptimalisatie - de grondbeginselen

Beeldoptimalisatie - De grondbeginselen - Digital camera and photography cursus

Foto: Gimp SavvyDe meeste digitale foto's hebben een kleine opknapbeurtt nodig om er net even iets gelikter uit te zien. We nemen een paar optimalisatietechnieken onder de loep om een digitale foto te verbeteren.
De eerste aanpassing betreft de kleurbalans om de kleuren zodanig aan te passen dat ze zo dicht mogelijk bij de realiteit komen. Hoewel de beeldsensors in digitale camera ontworpen zijn om kleuren exact te reproduceren, is de nauwkeurigheid afhankelijk van de belichting en van de karakteristieken van de beeldsensor. Ook de kleurtemperatuur van het licht is een belangrijke factor. Licht op het midden van de dag is immers veel blauwer dan licht bij een avondlucht of een gloeilamp.
De volgende aanpassing betreft de helderheid en het contrast. Deze werken ongeveer hetzelfde als bij de televisie. Met de helderheid regelt u de lichtheid van het gehele beeld en met contrast wijzigt u de verschillen tussen donker en licht.
Tenslotte moet ook vaak de scherpte van de foto worden aangepast, omdat de meeste RAW-foto's de neiging hebben ietwat 'soft' te zijn. Verscherping is altijd de laatste stap in de optimalisatie, omdat hierop volgende aanpassingen kunnen leiden tot ongewenste artefacts. Bij elke foto is de aanpassing anders. Belangrijk is dat u alle correcties met mate doet. Een slechte foto zal helaas nooit een goede worden.