JPEG kwaliteitniveau's

JPEG kwaliteitniveau'sAls u een foto opslaat als JPEG bestand (.JPG) dan zal er een gedeelte van de originele informatie verloren gaan als gevolg van de compressie. Hoe hoger de compressiefactor wordt hoe meer informatie verloren gaat. Uitgaande van het feit dat het menselijk oog meer gevoelig is voor verschillen in helderheid dan verschillen in kleur, middelt JPEG kleuren in blokjes van 8 bij 8 pixels. Hierdoor kan de bestandsgrootte veel kleiner zijn dan bij de verliesloze compressie van TIFF.
Hoewel de meeste digitale foto's gecomprimeerd kunnen worden tot 100% JPEG kwaliteitsniveau hebben de meeste digitale camera's drie kwaliteitsvoorkeuzes, meestal aangeduid met Fine, Normal of Low. De gebruikte termen zijn vaak Engels en verschillen per fabrikant. Hoe lager de kwaliteit des te meer informatie u verliestt.
Als u vooraf niet weet waar u een digitale foto voor gaat gebruiken, dan is het verstandig om het hoogste kwaliteitniveau te gebruiken. Verloren informatie kunt u  niet meer herstellen. Ook kunt bij hoge JPEG-kwaliteit de foto's beter optimaliseren, zonder toename van bijvoorbeeld artefacts en andere verstoringen. Het herhaaldelijk openen, aanpassen en weer opslaan van een JPEG-afbeelding veroorzaakt elke keer een beetje meer kwaliteitsverlies.