Chromatische aberratie

Beeldvervorming - Chromatische aberratie - Digital camera and photography cursus

Foto: Robert F. ToblerAls u ooit hebt gekeken door de verrekijker van uw kinderen, dan bent u waarschijnlijk bekend met chromatische aberratie. Bij digitale camera's kan deze paarse kleurrand ook zichtbaar zijn. De mate waarin, is afhankelijk van het type foto en de aanwezigheid van donkere en lichte randen. De verschillende golflengtes van de componenten hebben verschillende brandpuntsafstanden en chromatische aberratie ontstaat wanneer de lens deze afwijkende lichtcomponenten niet exact bij elkaar kan brengen op de sensor.
Vaak wordt deze kleurscheiding versterkt door blooming, een overvloeiing van lading (licht) naar naastgelegen pixels op de beeldsensor. Chromatische aberratie kan verminderd worden door speciale lenssystemen te gebruiken met achromatische of apochromatische dubbellenzen. Dit zijn sets van twee of meer lenzen met verschillende reflectie eigenschappen. Deze zijn echter nog steeds niet 100% perfect.
In de digitale doka is het mogelijk om de specifieke magenta kleur van de paarse kleurranden te verminderen door de verzadiging te verlagen. Hoewel dit het probleem niet helemaal oplost, worden de kleurranden toch minder zichtbaar, doordat het paars wordt vervangen door een grijswaarde.