Ton- & kussenvervorming

Beeldvervorming - Ton- & kussenvervorming - Digital camera and photography cursusDe lenstechnologie is sterk in ontwikkeling sinds de begin jaren van de simpele 'kijk-en-klik' camera's van enkele jaren geleden. Veel lensfouten en kleurverschuiving worden nu gecorrigeerd doordat de kwaliteit van het glas sterk is verbeterd.

Toch is ton- en kussenvervorming (barrel- en pincushion) bij veel digitale compact camera's nog duidelijk aanwezig. Bij zoomlenzen is dit fenomeen meer manifest dan bij camera's met een vaste brandpuntsafstand. Dit type vervorming wordt veroorzaakt door de constructie van de zoomlens en de gebruikte brandpuntsafstand. In de groothoekstand (f=35mm) zal tonvervorming te zien zijn, die langzaam verloopt naar kussenvervorming inde telestand (f=105mm). Een kleinere diafragmaopening zal het probleem niet verminderen, zoals dat het geval is bij onscherpte en vignettering in de hoeken.

Bij algemene fotografie zal de ton- en kussenvervorming nauwelijks opvallen, maar bij foto's van gebouwen, de horizon en composities met rechte lijnen, zal de lensafwijking duidelijk te zien zijn. Het is mogelijk om ze te corrigeren in uw fotobewerkingsprogramma.