Digitale artefacten

Digitale artefactenDigitale artefacten(artifacts) zijn verstoringen in een foto die ontstaan zijn door de beeldsensor, of het optische systeem of compressie door JPEG. Foto's die genomen worden onder slechte lichtomstandigheden zijn hier meer gevoelig voor, omdat digitale consumentencamera's vaak minder goede reultaten geven bij slecht licht. CCD's met hogere resolutie hebben er minder last van, omdat ze meer pixels beschikbaar hebben. Bij kwalitatief mindere camera's zijn de verstoringen al te zien bij kleine afdrukken.
Digitale artefacten zijn grofweg te vergelijken met de korreligheid van analoge negatieffilms. Daar zien we meer korrel verschijnen naarmate de afdrukken groter worden of de foto's onderbelicht zijn.
Als afbeeldingen als JPEG opgeslagen worden, gaat er als gevolg van de compressie ook een deel van de informatie verloren. Hoe hoger de compressiefactor wordt hoe meer informatie verloren gaat en des te groter de kans op artefacten. JPEG gaat ook niet zo goed om met kleurrijke afbeeldingen, doordat er zoveel kleurinformatie is, gaat er bij compressie teveel verloren.
Sommige verstoringen kunt u bijwerken in uw digitale doka, maar het is beter om digitale artefacten te vermijden door voor voldoende licht te zorgen en niet teveel te vergroten.