Kussenvervorming correctie

Beeldcorrectie - Kussen-vervorming - Digital camera and photography cursusAls een zoomlens van een digitale camera bij korte brandpuntsafstanden (groothoek) tonvervorming veroorzaakt, zal waarschijnlijk ook sprake zijn van kussenvervorming (pincushion distortion) in de tele stand (lange brandpuntsafstand). Het effect is ook weer het meest zichtbaar met rechte lijnen in het randgebied van de foto, die bij kussenvervorming naar binnen gebogen zijn. Een rechthoek krijgt nu de vorm van een kussen. Dit is geen zogenaamde perspectivische vervorming door het kantelen van de camera, maar een echte lensafwijking en daardoor niet te corrigeren met een andere diafragma.
Bij portret- en natuurfotografie valt het effect nauwelijks op. Bij architectuur- en landschapfotografie kan de kussenvervorming zeer storend zijn en krijgt u vervormde muren en een gekromde horizon.
Sommige camerafabrikanten leveren software om de kussenvervorming te corrigeren, zoals een Photoshop plug-in van Panorama Tools. Hiermee kunt u met geavanceerde algorithmes ton- en kussenvervorming verwijderen.
Pixels worden radiaal verplaatst, waarbij de verplaatsing wordt berekend op basis van de specificaties van de lens. Deze berekening kan dan vervolgens voor correctie van elke foto, gemaakt met de bewuste lens, worden gebruikt.