Tonvervorming correctie

Beeldcorrectie - Ton-vervorming - Digital camera and photography cursusVeel camera's met zoom lenzen veroorzaken ton-vervorming (barrel distortion). Vooral bij groothoeklenzen worden beelden bolvormig, met vaak opvallend gebogen lijnen in het randgebied van de foto. Het centrum wordt minder vervormd. Een rechthoekig voorwerp krijgt door dit effect bolle zijden en lijkt op een ouderwetse ton.
Bij portret- en natuurfotografie valt het effect nauwelijks op. Bij architectuur- en landschapfotografie kan de tonvervorming zeer storend zijn en krijgt u bolle muren en een gekromde horizon. Tonvervorming is een 'lensfout' en keuze van een ander diafragma heeft hierop geen invloed.
Sommige camerafabrikanten leveren software om de tonvervorming te corrigeren, zoals een Photoshop plug-in van Panorama Tools. Hiermee kunt u met geavanceerde algorithmes ton- en kussenvervorming verwijderen.
Pixels worden radiaal verplaatst, waarbij de verplaatsing wordt berekend op basis van de specificaties van de lens. Deze berekening kan dan vervolgens voor correctie van elke foto, gemaakt met de bewuste lens, worden gebruikt.