Kijken met uw hersenen

Menselijke aspecten - Kijken met uw hersenen - Digital camera and photography cursus

Klik hier om de Grand illusions website te bezoekenHoewel onze ogen de belangrijkste gereedschappen zijn om de wereld rondom ons te zien, zijn het de hersenen die - duizelingwekkend snel - het beeld vormen wat we zien.
De hersenen vergelijken alle informatie die ze ontvangen, met het model uit voorgaande ervaringen. Zo baseren ze diepte op het feit dat voorwerpen die kleiner zijn of niet geheel scherp, verder weg staan. In combinatie met licht en schaduw en de verschillende beelden van het linker en rechter oog wordt zo een driedimensionaal beeld opgebouwd. Ook wordt ontbrekende informatie door dit ervaringsmodel ingevuld. De hersenen kunnen hierdoor ook gemakkelijk misleid worden. Een bezoekje aan de website Grand Illusions (klik op bovenstaande afbeelding) is de moeite waard om een paar fascinerende voorbeelden te bekijken.
Het menselijk visueel systeem kan zich ook aanpassen aan wisselende lichtomstandigheden. Zo zou een wit vel papier in het licht van een gloeilamp eigenlijk geel moeten zijn, maar we zullen deze kleur compenseren en de kleur van het papier als wit onderkennen.