Oog en kleur

Oog en kleurWe onderscheiden kleur door twee soorten lichtcellen in de retina van het oog: staafjes en kegeltjes. De eerste zorgen voor zicht in het (schemer)donker de andere functioneren bij meer licht en herkennen kleur.
Er zijn drie type kegeltjes, die elk afzonderlijk gevoelig zijn voor Rood, Groen en Blauw. De kleuren die we zien worden samengesteld door de hoeveelheid licht op verschillende plaatsen te combineren.
Staafjes zijn zeer gevoelig voor licht, maar herkennen geen kleur. Ze geven alleen een indruk van de lichtintensiteit. De hoge gevoeligheid zorgt ervoor dat we toch vormen kunnen onderscheiden in het (schemer)donker.
Onze zenuwen en hersenen verwerken de informatie van de staafjes en de kegeltjes tot een scherp gekleurd beeld. Hoewel het oog vele miljoenen kleuren kan onderscheiden is het per beeld slechts in staat 200.000 verschillende kleuren te onderscheiden. Het bestandsformaat JPEG is ontworpen uitgaande van de beperkingen van het menselijk oog: het aantal kleuren kan behoorlijk worden beperkt, terwijl de helderheidniveaus bijna ongemoeid gelaten worden.