Oog en resolutie

Oog en resolutieHet menselijk oog kan in sommige aspecten vergeleken worden met een camera. Het heeft een lens en een diafragma.
Op andere punten is het juist weer heel anders. Een camera heeft namelijk een vlak beeldoppervlak, waarvan de resolutie over het hele focusveld redelijk constant is. Bij het oog is dit niet zo. Ze heeft een bewegingssensor, die horizontaal bijna 180 graden beslaat. Hoewel de resolutie en kleurinformatie van het oog niet geweldig is, kan het oog prima beweging onderscheiden met een groot bereik van contrast. Ze is speciaal uitgerust om snel een aanvaller of een prooi te herkennen.
Dankzij de retina - een dunne laag lichtgevoelige cellen achter in het oog - kunnen we zo 'breed' kijken. Het gebied van het oog met kleurherkenning in hoge resolutie is echter een stuk kleiner dan bovenstaand en is geconcentreerd rond de fovea. Dit is vergelijkbaar met het centrale focuspunt van een lens. Rond de fovea is het oog in staat 7 lijnenparen per millimeter te onderscheiden, wat overeenkomt met 355,6 dpi. Dit is ongeveer de afdruk resolutie benodigd voor hoge kwaliteit fotoprinters.