Scherpstelling - de valkuilen

Scherpstelling - de valkuilenAls u de ontspanner indrukt, berekent de camera de belichting, de witbalans en de scherpstelling. Hiervoor is tijd nodig, ook wel de ontspanvertraging genoemd. Zeker bij actiefoto's is het verstandig de ontspanner eerst half in te drukken, opdat u niet het cruciale moment mist. De ontspanvertraging is bij elke camera verschillend. Bij passieve scherpstelling heeft de camera bij weinig contrast of donkere omstandigheden vaak problemen met de afstandbepaling. Stel dan scherp op een onderwerp op ongeveer gelijke afstand of stel handmatig scherp. Ook horizontale lijnen geven vaak scherpstelproblemen, wat  voorkomen kan worden door de camera bij scherpstellen iets scheef te houden.
Bij actieve scherpstelling is het niet mogelijk om foto's te nemen door glas, omdat het infrarood door het glas wordt weerkaatst. U moet dan handmatig scherpstellen.
Als het onderwerp buiten het scherpstelgebied van de zoeker is, dan wordt op de achtergrond scherpgesteld en is het onderwerp dus onscherp. Om dit te voorkomen zorgt u dat uw onderwerp in het midden van de zoeker is, waarna u de ontspanner half indrukt, opnieuw de juiste compositie kiest en de foto neemt. Dit is iets om rekening mee te houden wanneer personen of onderwerpen aan de zijkant van de foto staan. Bij sommige camera's is het mogelijk een ander focuspunt te kiezen dan het centrum van de zoeker.