Speciale flitsers

Speciale flitsersBehalve de interne flits eenheid van de camera, zijn er allerlei andere soorten flitsers. Het meest gebruikte type is een externe flitser die u op de flitsschoen van uw digitale camera kunt plaatsen. U hebt dan een groter flitsbereik dan met de interne flits.
Een externe flitser heeft vaak een sensor, die de hoeveelheid licht meet, die benodigd is voor een juiste belichting.
Als u geen flitsschoentje op uw camera heeft kunt u ook werken met een zogenaamde 'slave'-flitser, die automatisch afgaat als een andere (interne) flitser in de omgeving flitst. Let op dat de 'slave' niet te vroeg afgaat, omdat een flitser van een digitale camera vaak twee keer flitst. Eerst voor het bepalen van de witbalans en kleurinstellingen en vervolgens als de sluiter openstaat.
Een ringflitser zit rond het uiteinde van de lens van de camera en geeft van alle kanten licht op een klein onderwerp zonder harde schaduwen. Ze worden gebruikt bij mode- en reclame-fotografie, maar ze bewijzen vooral hun nut bij macro-fotografie.
Studioflitsers zijn grote flitslichten voor studio- en locatiegebruik, die werken op netspanning. Ze hebben een variabel vermogen en kunnen uitgerust worden met diverse accessoires, zoals softboxen, paraplu's of 'scharnierkleppen' om het licht te verzachten. Studioflitsers hebben een kleurtemperatuur, die exact 5500 Kelvin is, zoals op een zonnige middag waardoor ze geen kleurzweem veroorzaken.