Flits uitvoercompensatie

Flits uitvoercompensatieLos van de verschillede flitsmodi, beschikken sommige camera's over een zogenaamde flitsuitvoer compensatie.
Dit komt overeen met belichtingscompensatie, omdat u het verband tussen invoer (lichtmeting) en uitvoer (flitskracht) handmatig kunt veranderen.
Het bereik van de flitsuitvoer compensatie wordt uitgedrukt in de bekende EV van -2 tot +2 stops met stapjes van 1/3 EV. Sommige camera's kennen de standen laag, normaal en hoog. Met de genoemde flitsfunctie kunt u moeilijke flitssituaties toch tot een goed einde brengen. Een typsch voorbeeld hiervan is het gebruiken van een flitser bij een relatief klein voorwerp tegen een grote donkere achtergrond. Om overbelichting te voorkomen, moet de flitskracht met één of twee stops worden teruggebracht.
Ook wanneer u slechts de schaduwen iets wilt oplichten of om een 'catchlight' in het oog van uw model te krijgen, kunt u met de flitsuitvoer compensatie subtiele effecten bereiken. Omdat een digitale camera de mogelijkheid biedt direct het resultaat terug te zien, kunt u met andere instellingen snel tot het gewenste resultaat komen. Ook in dit geval helpt expirimenteren om gevoel te krijgen voor de juiste instellingen.