TIFF / GIF bestandsformaten

TIFF / GIF bestandsformatenHet Tagged Image File Format (TIFF) is een flexibel bestandsformaat voor foto's en ontwikkeld door Aldus Corporation om beelden op te slaan van scanners en fotobewerkingsprogramma's. Het gebruikt 8 tot 16 bits per kleurkanaal en bij opslaan gaat geen informatie verloren. Nadeel is dat de bestanden zeer groot zijn. Voor een 3-megapixel camera nemen TIFF-bestanden 9 MB in op uw geheugenkaart.
Voor TIFF bestanden bestaan verschillende soorten verliesloze compressie, die echter niet algemeen bruikbaar zijn in de verschillende software. Het LZW (Lempel-Ziv-Welch) algoritme is het meest bekend.

Het GIF formaat (Graphics Interchange Format) ondersteunt slechts 256 kleuren uit het palet van 16,7 miljoen (24-bits). Deze kleuren worden opgeslagen in een index. Het gebruikt de LZW verliesloze compressie zoals bij TIFF-bestanden. Deze compressie is echter wel gestandaardiseerd en algemeen compatibel in alle software.
Omdat GIF veel contrast en fijn detail kan beschrijven is het zeer geschikt voor schermpresentatie (internet) van lijnafbeeldingen als strips, logo's en tekst, maar minder voor foto's.