JPEG / GIF bestandsformaat

JPEG / GIF bestandsformaatHet JPEG formaat (Joint Photographic Experts Group) ondersteunt 24-bits kleur en kan in alle software gebruikt worden dankzij de standaardisatie van de ingebouwde compressie. Omdat de compressie speciaal ontwikkeld is voor het opslaan en versturen van digitale foto's wordt een aanzienlijke reductie van de bestandsgrootte verkregen. JPEG gebruikt een 'lossy' compressie schema, waarbij pixels in blokken van 8x8 worden gemiddeld, zodat het aantal kleuren van de originele afbeelding wordt gereduceerd. De mate van compressie kan door de gebruiker worden ingesteld. Is deze compressiefactor te hoog of worden beelden te vaak met een verschillende factor geopend en weer opgeslagen, dan gaat dit gepaard met zichtbaar kwaliteitsverlies.
Het GIF formaat (Graphics Interchange Format) is in 1987 ontwikkeld door Compuserve en ondersteunt slechts 256 kleuren uit het palet van 16,7 miljoen (24-bits). Deze kleuren worden opgeslagen in een index. Het gebruikt een 'lossless' compressie waarbij dus, behalve de kleurbeperking, geen kwaliteit verloren gaat.
GIF gaat beter met veel contrast en fijn detail om dan JPEG en is derhalve zeer geschikt voor lijnafbeeldingen als strips, logo's en tekst, maar minder voor foto's. JPEG en GIF zijn de meest gebruikte bestandsformaten op het internet.