BMP / RAW bestandsformaten

BMP / RAW bestandsformatenElke digitale foto is een bitmap (BMP), een rooster van aangrenzende pixels. Door flink in te zoomen in een fotobewerkings programma kunt u deze pixels eenvoudig zichtbaar maken. Tezamen vormen deze pixels een ogenschijnlijk haarscherpe en vloeiende afbeelding. Het aantal pixels bepaalt de grootte van de afbeelding waarin deze kan worden afgedrukt of op het scherm getoond.
Omdat bitmaps zorgen voor grote bestanden bij het opslaan, zijn er andere bestandsformaten die bitmaps comprimeren voor opslag.
Sommige digitale camera's hebben de mogelijkheid om beelden direct van de CCD op te slaan als niet-gecomprimeerd bestand. Canon introduceerde dit bestandsformaat en het wordt RAW genoemd. Op deze bestanden zijn in de camera nog geen berekeningen uitgevoerd t.a.v. kleur, ruis en scherpte. Dit kan dan na downloaden gebeuren op de computer. Voordeel is dat RAW-bestanden kleiner zijn, sneller achter elkaar foto's genomen kunnen worden en dat de kwaliteit optimaal is, omdat de data niet gecomprimeerd is. RAW wordt ook wel het digitale negatief genoemd. Nadeel van RAW is dat beeldbewerkingsprogramma's ze niet kunnen openen zonder een zogenaamde plug-in en dat iedere fabrikant een eigen RAW formaat ontwikkeld heeft.