Opnamemodus

OpnamemodusKoop een digitale camera en u wordt overspoeld met het aantal belichtingsvoorkeuren. Standaard wordt meestal het volledig automatisch programma gebruikt, waarbij de camera ISO, diafragma en sluitertijd kiest.
De 'automaat' is ideaal voor beginners, maar wilt u meer controle en creativiteit, dan kunt u beter een ander belichtingsprogramma of opnamemodus kiezen. Enkele voorbeelden zijn de Landschapsmodus waarbij een diafragma gekozen wordt van f/11 of f/16 voor een grote scherptediepte.
In de Portretmodus wordt juist een groot diafragma (f/2.8) ingesteld om de achtergrond wazig te maken, waardoor de aandact op het model valt. In de Actie- of Sportmodus wordt een korte sluitertijd ingesteld om beweging te bevriezen. In de Nachtmodus wordt een invulflits gecombineerd met een lange belichting om ook de achtergrond te belichten. Bij de Close-upmodus wordt een gemiddeld diafragma ingesteld met een korte sluitertijd om onscherpte door cameratrilling te voorkomen. Andere modi zijn nog Zonsondergang, Strand en Feest.
Behalve deze automatische programma's kennen sommige camera's ook een sluitertijd- of een diafragmavoorkeur. Sluitertijd en diafragma zijn de twee belangrijkste bedieningsfuncties om de belichting te regelen. Om er bekend mee te raken en hun invloed te leren kennen, is veel experimenteren de beste leerschool.