Auto Bracketing (reeksopname)

Belichting - Bracketing (reeksopname) - Digital camera and photography cursusEen automatische reeksopname (Auto bracketing) is een goede manier om verzekerd te zijn van een goede belichting bij moeilijke lichtomstandigheden. De camera neemt dan een serie van 2 tot 5 opnames, waarbij de belichting gevarieerd wordt met 1/3 tot 2 stops onder en boven de gemeten waarde.
U hoeft alleen maar een reeksopname (trapje) te maken, als de lichtmeting misleid kan worden door overheersende lichte of donkere onderwerpen in de compositie of wanneer het dynamisch bereik van de camera ontoereikend is.
Een goed voorbeeld voor het maken van een reeksopname is een nachtfoto van een gebouw verlicht door spotlichten. Deze situatie heeft een hoog contrastverschil.
Neem een paar foto's die onder- of overbelicht zijn ten opzicht van de voorgestelde belichting en kies daaruit de beste foto.
Is uw camera niet in staat om automatisch een reeksopname te maken, dan kunt u dit ook handmatig doen door zelf de sluitertijd of het diafragma een halve of hele stop te verhogen of te verlagen. Drie tot vijf foto's leveren meestal wel een goed belichte foto op.
Ook is het nu mogelijk om de foto's in de digitale doka te combineren tot de meest optimale belichting.