Handmatige sluitertijd instellen

Belichting - Handmatige sluitertijd - Digital camera and photography cursusMet het handmatig instellen van de sluitertijd bepaalt u zelf hoeveel beweging u wilt zien van uw onderwerp of camera. Als u uw (bewegend) onderwerp wilt 'bevriezen' of benadrukken, dan is de keuze van de juiste sluitertijd afhankelijk van de snelheid van het onderwerp, de richting t.o.v. de camera en hoe groot het is in de zoeker.
Iemand die aan het joggen is naar de camera toe kunt u fotograferen met 1/60s, terwijl u voor een Formule 1 wagen haaks op de camera een sluitertijd van 1/2000 tot 1/1000s nodig hebt voor 'bevroren' onderwerp.
Als u beweging wilt benadrukken kunt u de camera meebewegen (meetrekken) met het bewegende onderwerp, terwijl u de ontspankop ingedrukt houdt. Dit resulteert in een relatief scherp onderwerp met een vage, gestreepte achtergrond. Probeer dit zelf uit en neem veel foto's met langere sluitertijden om het 'meetrekken' in de vingers te krijgen.
Volledige stilstand van het onderwerp is niet altijd gewenst. Bij stromend water levert een korte sluitertijd een glasachtig resultaat op, maar bij een lange sluitertijd wordt het wateroppervlak haast 'hemels' glad.
Een belangrijke sluitertijd is tenslotte nog B (bulb). In deze stand blijft de sluiter van de camera geopend zolang u de ontspanner ingedrukt houdt. Hiermee kunt u dus extreem lange sluitertijden verkrijgen.