Lichtmeting methodes

Lichtmeting methodesLichtmeters in moderne camera's zijn intelligent genoeg om automatisch de juiste belichting te berekenen. Alle lichtmeters werken met het principe van gereflecteerd licht van een onderwerp.
De belangrijkste methodes zijn:
Bij Nadruk op midden berekent de meting de belichting op basis van de gehele compositie, maar geeft daarbij het centrum een hogere prioriteit. Voor gemiddelde omstandigheden is deze methode heel bruikbaar, maar extreem lichte of donkere onderwerpen kunnen de belichting verstoren.
Bij Spotmeting is de berekening uitsluitend gebaseerd op het onderwerp in het centrum van de beeldzoeker en is dus geschikt voor het fotograferen van een onderwerp met een hele lichte of donkere achtergrond.
Bij Matrixmeting wordt de foto in kleine segmenten verdeeld en wordt op basis van de afzonderlijke waarden een optimale belichting bepaald. In de meeste situaties is dit opvallend nauwkeurig.
Hoewel de automatische lichtmeting in 95% van de gevallen tot een juiste belichting komt, moet u soms deze meting negeren. Hebt u veel donkere of lichte gebieden in uw foto, dan moet de meting baseren op een onderwerp in uw compostie met een gemiddelde grijswaarde, zoals groen gras of een blauwe lucht, de belichting vastzetten en opnieuw de compositie kaderen.