Belichtingswaarde (EV)

Belichtingswaarde (EV)De Belichtingswaarde (Exposure value) heeft betrekking op de hoeveelheid licht bij een gegeven belichting en wordt uitgedrukt in een enkel getal. Hieruit wordt bij een bepaalde ISO-waarde van de sensor de juiste combinatie berekend van sluitertijd en diafragma.

Uitgangspunt - EV 0 - is een sluitertijd van 1 seconde bij f/1. Zo resulteert EV 13 bij ISO 100 in een  combinatie van 1/125s en f/8 of 1/60s en f/11. Elke combinatie van sluitertijd en diafragma bij een bepaalde EV zorgt voor een juiste belichting, maar be´nvloedt wel de scherptediepte en de kans op bewegingsonscherpte. Een 1 stop langere sluitertijd bij een 1 stop kleinere diafragma-opening, laat de belichting ongewijzigd, maar levert een grotere scherptediepte en meer kans op bewegingsonscherpte.

De meeste digitale camera's berekenen op basis van de belichtingswaarde automatisch de meeste geschikte combinatie van sluitertijd en diafragma. Met de optie belichtingscompensatie kunt bepaalde situaties onder- of overbelichten. Bij meer professionele digitale camera's kunt u de belichting ook handmatig instellen.