Dynamisch bereik

Dynamisch bereikHet dynamisch bereik is de hoeveelheid detail dat zichtbaar is tussen de lichtste delen en de  schaduwen in een foto. Een compositie met veel zonlicht en diepe schaduwen heeft een groot dynamisch bereik. Sommige camera's verlagen in deze situaties het contrast om het dynamisch bereik binnen die van de grenzen van de camera te laten vallen. Geen enkele camera en zelfs niet het menselijk oog is echter in staat om het dynamisch bereik van de realiteit te overbruggen en u zult compromissen moeten sluiten.
Het dynamisch bereik van een digitale camera is afhankelijk van de gevoeligheid van de beeldsensor en de bouw van de processor. Een kleurenfilmpje heeft een dynamisch bereik van 5 stops, terwijl een zwartwitfilm 9 stops kan overbruggen. Het bereik van een beeldsensor ligt hier tussenin.
Is het dynamisch bereik van de compositie groter dan van de camera, dan moet u kiezen welk deel van de foto belangrijk is en detail moet hebben. U kunt de belichting baseren op de hoge lichten of juist op de schaduw, zodat dat gebied juist belicht is. Dit is mogelijk door gebruik te maken van de Belichtingsvergrendeling (Exposure Lock) op uw camera. Een andere mogelijkheid is om met een invulflits de schaduwen op te lichten en het contrast te verlagen.