Belichting compensatie

Belichting compensatieLichtmeters kunnen geen kleur waarnemen. Ze brengen elke situatie terug tot 18% grijs en baseren daar de belichting op. Voor het merendeel van de lichtsituaties is dit principe toereikend voor een goede belichting, maar bij veel donkere of lichte partijen in de compositie, is dit geen correcte benadering.
Om deze situaties goed te belichten hebben de meeste digitale camera's de mogelijkheid de standaard belichting te verhogen of  te verlagen met maximaal 2 stops in stapjes van 1/2 of 1/3. Deze functie heet belichtingscompensatie (Exposure Compensation) met de eenheid EV. Bij betrokken luchten, sneeuw- en strandfoto's moet deze de waarde +1 of +2 EV hebben om onderbelichting te voorkomen (grijze sneeuw). Donker gebladerte of een zwarte kat in een donker steegje zullen door de belichtings meter als grijs worden beschouwd en u moet dus compenseren met -1 of -2 EV. Regel: EV verhogen als onderwerp veel wit bevat. EV verlagen als onderwerp donker is.
De belichtingscompensatie kan ook gebruikt worden voor creatieve doeleinden. Een stormachtige lucht kunt u benadrukken door een 1/2 stop onder te belichten (EV=-1/2). Sommige portretten worden met +1/2 EV feeŽriek helder. De beste manier om de (on)mogelijkheden te leren kennen van de belichtingscompensatie is door zelf veel te experimenteren.