Belichting - de valkuilen

Belichting - de valkuilenDe moderne digitale camera is zo geavanceerd, dat het haast onmogelijk lijkt een foto slecht te belichten. Er zijn echter nog steeds lichtomstandigheden, waarbij zelfs de beste lichtmeting in de problemen komt. Denk hierbij aan betrokken luchten, sneeuwlandschappen of donkere voorwerpen tegen een donkere achtergrond. In die situaties moet u de belichting handmatig uitvoeren om een goede opname te maken.
Als u fotografeert met tegenlicht zoals bij zonsondergang, bij van achter belichte portretten of bij landschappen tegen de zon in, zullen alle voorwerpen als silhouet worden getoond ten gevolge van de helderheid van de achtergrond. Dit levert soms verbazingwekkende resultaten op, maar als u wilt dat het onderwerp toch goed belicht is, dan zult u de belichting moeten verhogen met een derde stop of meer, afhankelijk van de helderheid van de achtergrond. U kunt ook automatisch belichten (ontspanner half indrukken) op het voorwerp of op een middelgrijs onderwerp en vervolgens de gewenste compositie kiezen. Voor een van achter belicht portret kunt u ook proberen om een invulflits te gebruiiken, dan krijgt u een mooie lichtrand rond het model.
Ook een donkere achtergrond met een klein verlicht voorwerp kan problemen opleveren, zoals bijvoorbeeld een zanger op toneel in een spotlicht. Belicht hier op een niet-direct verlicht deel van de compostie en maak een trapje van een stop meer en minder.