Brandpuntsverlenging

Digitale aspecten - Brandpuntsverlenging - Digital camera and photography cursus

Vergelijking van de brandpuntsverleging van DSLRsOf lenzen worden gerangschikt onder groothoek of tele, wordt bepaald door de beeldhoek, afhankelijk van de brandpuntsafstand van de lens. Omdat vroeger vooral 35mm lenzen gebruikt werden, is men gewend aan deze terminologie, een 28mm is een groothoek en een 400mm is een telelens.
Hoewel sommige professionele DSLR camera’s een “full frame” sensor hebben, zijn de meeste sensors van digitale compacts veel kleiner dan het 35mm-formaat. Om toch een vergelijking te kunnen maken tussen de verschillende digitale lenzen gebruiken we vaak de kleinbeeldequivalent – dus de brandpuntsafstand voor een 35mm lens met dezelfde beeldhoek als de digitale lens.
Als 35mm SLR-lenzen gebruikt worden op een digitale SLR dient men rekening te houden met het sensorformaat. Een sensor die kleiner is dan 24x36mm resulteert in een kleinere beeldhoek en dus een schijnbaar grotere brandpuntsafstand dan op de lens aangegeven. De illustratie toont het beeldgebied van een 200mm lens gebruikt met resp. een 35mm SLR, een Pentax, *ist Ds en een Olympus E300. Het beeld wordt bijgesneden met respectievelijk een factor 1.5 en 2.0.