Verscherping & verzachting

Verscherping & verzachtingIn de conventionele fotografie is een foto of scherp of onscherp. Daar is niet veel aan te doen. In digitale fotografie zijn er verschillende mogelijkheden om een foto scherper of zachter te maken door randdetail te verhogen of juist te verminderen. Zo worden grenzen tussen donkere en lichte delen van de foto meer of minder opvallend.
Raw beelden van een digitale camera zijn vaak erg 'zacht'. Sommige digitale camera's passen daarop een ingebouwde verscherping toe, ook om de effecten van interpolatie tegen te gaan.
Omdat de interne verscherping redelijk beperkt is, kunnen trapjes of artifacts meer zichtbaar worden. Het is daarom verstandiger om de verscherping uit te voeren op uw PC. Onscherp masker is dan het aangewezen gereedschap, omdat het zeer nauwkeurig met een breed scala aan parameters de verscherping kan uitvoeren. Hebt u geen mogelijkheid om Raw-foto's te maken of geen scherpte filter in uw software, dan moet u de verscherping door de digitale camera laten doen.
Niet elk onderwerp vereist een optimale scherpte en sommige voorwerpen mogen enigszins zacht blijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan portretfoto's. Ook bij het samenvoegen van vrijstaande lagen met de achtergrond of met andere afbeeldingen is het verstandig de randen te verzachten, zodat de overgang minder zichtbaar wordt.