Beeldstabilisatie

BeeldstabilisatieCameratrilling is een van de belangrijkste redenen voor onscherpe foto's. Niet elke fotograaf kan de camera stil houden bij langere sluitertijden. Om cameratrilling te voorkomen kunt u de regel hanteren om de sluitertijd niet kleiner te maken dan de brandpuntsafstand van de lens. Bij f=300 moet uw sluitertijd dus maximaal 1/300s zijn en kunt u bij 1/125s bewegings onscherpte verwachten. Bij een groothoeklens met f=24 kunt u nog scherp fotograferen bij 1/25s. Om trilling te voorkomen wordt in duurdere tele(zoom)lenzen gebruik gemaakt van een optie genaamd beeldstabilisatie. Canon introduceerde bij haar 300mm lens het IS-systeem. Nikon volgde voor haar lenzen met het VR-systeem.
Beeldstabilisatie voorkomt cameratrilling door gebruik te maken van zwevende lenzen, die de beweging van de fotograaf compenseren. Gyro sensoren (sneldraaiende wieltjes) zorgen voor de juiste stabilisatie en orientatie. Beweerd wordt dat met het beeldstabilisatiesysteem actief voor foto's uit de hand de sluitertijd met 2 maal kan worden verlengd t.o.v. de bovengenoemde brandpunt=sluitertijd regel.
Het systeem heeft bij digitale videocamera's al geruime tijd bewezen effectief te zijn. Inmiddels voeren ook fabrikanten van digitale foto camera's, zoals Sony, Olympus en Minolta, beeldstabilisatie als bijzondere specificatie op.