Digitale zoom - een digitale bonus

Digitale zoom - een digitale bonusIn tegenstelling tot optische zoom (de vergroting van het beeld door verlenging van de brandpuntsafstand van de lens) vergroot de digitale zoom het beeld door simpelweg een uitsnede uit het oorspronkelijke beeld te maken of een beeldgedeelte door interpolatie softwarematig te vergroten tot het originele pixelformaat van de beeldsensor.

Met de multi-megapixel camera's van vandaag heeft u voor een goed resultaat niet altijd de maximale resolutie nodig. Bij het digitaal inzoomen op een 10-megapixel beeld blijft er misschien een 4 of 5-megapixel foto over, die goed op A4 formaat kan worden afgedrukt zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Een bijkomend voordeel is dat de belichting gebaseerd is op de betreffende uitsnede en mogelijk beter is dan wanneer het volledige beeld gemeten zou worden. Bovendien - met een overvloed aan megapixels, kan digitale zoom een grotere zoom factor bereiken dan met het optische systeem mogelijk zou zijn, terwijl de bestandsgrootte kleiner is omdat u slechts een gedeelte van de foto opslaat.

Hoewel u het effect van digitaal zoomen ook achteraf kunt bereiken in een beeldbewerkingsprogramma als Adobe Photoshop, kan digitale zoom uitkomst bieden omdat het tijd bespaart bij het nabewerken van de foto.