Voorwerpsafstand - de valkuilen

Voorwerpsafstand - de valkuilenOmdat de brandpuntsafstand van lenzen effect heeft op het waargenomen gezichtsveld, is het belangrijk om te weten welke brandpuntsafstand u moet gebruiken bij de verschillende onderwerpen.
Bij landschapsfotografie wilt u het liefst zoveel mogelijk van het landschap laten zien. Een groothoeklens is hiervoor erg geschikt. Vanwege het verwijden van de voorgrond door dergelijke lenzen, moet u dan wel zorgen voor een interessant onderwerp op de voorgrond, om een 'lege' foto te vermijden. Voor portretfotografie kunt u beter geen groothoeklens gebruiken, omdat bepaalde gelaatstrekken uit het verband worden gerukt met als gevolg grote neus en  mond. Ook zal mogelijke tonvervorming de randen van de afbeelding sterk naar buiten doen buigen. Houd uw model dus in het midden van de compositie en maak de voorwerpsafstand niet te klein.
Bij tele-opnames kan de aanwezige heiigheid of mist de visuele scherpte van de foto negatief be´nvloeden. Een skylight filter vermindert dit effect. Ook kunt u de foto vroeg in de ochtend nemen voordat de zon de bodem heeft opgewarmd. Houd rekening met de beperkte scherptediepte van telelenzen. Bij een lens met een grote brandpunstafstand en een voorwerp op slechts 5 meter is de scherptediepte minder dan 10 centimeter.