Voorwerp afstand en soort lens

Voorwerpsafstand - De grondbeginselen - Digital camera and photography cursusDe manier waarop we voorwerpen zien in een afbeelding is afhankelijk van de afstand tot het voorwerp en de lens die we gebruiken. Met een 50mm lens, gelijkwaardig aan 50mm op een analoge kleinbeeldcamera (ook wel 35mm camera genoemd) ervaren we een natuurlijk perspectief. De waargenomen afstand tussen de verschillende voorwerpen blijft zoals we ook met onze ogen zouden waarnemen.
Groothoeklenzen verwijden het gezichtsveld, waarbij voorwerpen op de voorgrond verder uit elkaar lijken te staan dan werkelijk het geval is en de achtergrond lijkt verder weg dan in werkelijkheid.
Telelenzen vernauwen het gezichtsveld (beeldhoek) en voorwerpen lijken dichter bij elkaar te staan dan werkelijk het geval is. De achtergrond wordt naar voren getrokken en lijkt dichter bij het hoofdonderwerp dan we met onze eigen ogen  zien. Hoe groter de brandpuntsafstand, des te sterker dit effect. Dit wordt ook wel plat perspectief genoemd.
Telelenzen hebben een beperkte scherptediepte bij kleinere diafragma-openingen, waardoor de achtergrond vaag kan worden. Dit fenomeen kan gebruikt worden om het onderwerp te isoleren van de achtergrond, waardoor het meer nadruk krijgt.