Aansluiten - De grondbeginselen

Aansluiten - De grondbeginselenDe term aansluiting heeft betrekking op hoe de digitale camera verbonden is met de PC, om foto's over te zetten of de camera op afstand te bedienen. De laatste jaren zijn de download-snelheden flink gestegen. Van een zeer trage RS232 verbinding in de jaren negentig (230Kbits/sec) tot USB 1.0 en Firewire verbindingen in de 21e eeuw. De standaard verbinding is nu USB 2.0 met snelheden tot 480 Mbits/sec bij de Hi-Speed versie.
De voordelen van USB en Firewire zijn dat ze 'hot swappable' zijn: aansluiten kan zonder de camera of de PC uit te zetten en het apparaat wordt direct herkend - meestal als aparte verwisselbare schijf. De foto's op de camera kunnen vervolgens gewoon geopend worden net zoals andere bestanden op de harde schijf.
De nieuwste trends op dit gebied zijn Bluetooth of WiFi verbindingen, waarbij er geen kabels meer nodig zijn en er draadloos gefotografeerd of geprint kan worden, of bestanden draadloos verstuurd kunnen worden naar PC of Mac. Het is zelfs mogelijk om verbinding te maken met een telefoonnetwerk en foto’s te versturen of mailen, zoals dat ook al gebeurt met telefoons met ingebouwde camera. Verbindingsnelheden zullen blijven stijgen en binnen enkele jaren zullen snelheden tot 1Gbits/sec heel gewoon zijn.