Filters

FiltersIn de jaren 80 waren filters die paarse en bruine luchten maakten erg in trek, net zoals ster- en regenboogfilters.
Tegenwoordig is de toepassing van dit soort  filters meer gematigd.
Om uw lens te beschermen kunt u permanent een skylight of UV-filter gebruiken. Ze reduceren ietwat een blauwe waas in foto's op strand of in de bergen.
Opwarm- en Soft focus filters kunnen gebruikt worden voor romantische portret- of landschapsfoto's. Dit effect kan echter ook eenvoudig in de digitale "donkere kamer" bereikt worden. Polarisatie- en grijsverloopfilters bewijzen vaak het meeste nut.
Een polarisatiefilter vermindert reflecties op glanzende oppervlaktes, maakt kleuren meer verzadigd en maakt het blauw van luchten dieper. De mate van polarisatiereductie is afhankelijk van de hoek van het filter tot lens en belichting. Ze werken het best in zonnige omstandigheden.
Grijsverloopfilters voorkomen dat de lucht overbelicht wordt ten opzicht van de voorgrond. Om een natuurlijk effect te krijgen moet het grijsverloop samenvallen met de horizon. Vierkante filtersystemen, zoals van Lee of Cokin, bieden de mogelijkheid om de plaats van het verloop te varieren tot de gewenste hoogte.