Histogrammen

HistogrammenEen histogram toont hoe de 256 mogelijke gradaties van helderheid zijn verdeeld in een afbeelding. Dit is te vergelijken met een horizontale lijn met 256 posities die overeenkomen met alle gradaties van helderheid van zuiver zwart (0) tot zuiver wit (255) aan de rechterkant.
Pixels met dezelfde helderheid worden gesommeerd op de vertikale as. Hoe hoger de lijn, des te meer pixels met een gelijke helderheid.
Een histogram kan laten zien of er genoeg detail is in schaduw-, middentonen- en hogelichtengebieden van een foto. Een afbeelding die het gehele dynamische bereik van de camera gebruikt  zal een gelijkmatige verdeling hebben over alle helderheidniveaus.
Een foto met een laag contrast zal een smalle basis hebben met een hoge concentratie in de middentonen. Bij veel contrast zal het zwaartepunt meer bij de donkere en lichte gebieden liggen. RGB-afbeeldingen hebben voor elke kleur (kanaal) een eigen histogram.
In Photoshop kunt u met de optie “levels” de tonen aanpassen in schaduw en hoge lichten. Door de driehoekjes van de horizontale as naar links of recht te verschuiven kan de helderheid van de verschillende gebieden van de afbeelding worden aangepast zonder dat ze elkaar beïnvloeden of dat detail verloren gaat.