Gamma instellingen

Gamma instellingenAls u foto's op uw monitor bekijkt met het doel om ze vervolgens af te drukken, moet u zeker zijn dat uw monitor de juiste gamma instelling heeft. Als uw monitor niet goed afgesteld is, dan zal de afdruk niet overeenkomen  met wat u op het scherm ziet.
De beeldsensor van een digitale camera is een lineair apparaat, wat wil zeggen dat verdubbeling van het invoersignaal (=belichting) een verdubbeling betekent van het uitvoersignaal. Een beeldscherm van een computer is echter niet lineair, waardoor een digitale foto donkerder oogt met verlies van detail in de donkere partijen en lichte kleuren juist extra licht overkomen. Om dit te voorkomen wordt het invoersignaal elektronisch gecorrigeerd, zodat donkere gebieden worden versterkt en lichte gebieden afgezwakt. Dit proces wordt Gamma-correctie genoemd en zorgt ervoor dat de monitor het lineaire signaal van de digitale camera kan verwerken.
Om de kleuren van uw digitale foto's natuurgetrouw te reproduceren op uw beeldscherm, kunt u software gebruiken bijgevoegd bij uw videokaart of programma's als Adobe Gamma geleverd bij Adobe Photoshop. Als u niet de beschikking hebt over de genoemde software, dan kunt u uw instellingen controleren door op de afbeelding te klikken aan de bovenzijde van dit venster.