Kleurconcepten - de valkuilen

Kleurconcepten - de valkuilenNiets is simpeler dan het gebuik van filters. Schroef er simpelweg één voor uw lens en u bent op weg naar de winnende foto. Of toch niet?
Natuurlijk kunt u altijd een skylight of UV-filter voor uw lens gebruiken ter bescherming. Gebruik nooit twee filters over elkaar heen, omdat dit kan leiden tot ongewenste effecten in de foto. Kijk in uw LCD scherm of dit inderdaad het geval is.
Er zijn heel veel filters verkrijgbaar voor zwartwitfilm. Ze zijn bedoeld voor het verhogen van het contrast en variëren van geel en oranje tot groen en rood. Ze zijn echter niet geschikt voor kleurenfotografie.
Het gebruik van een polarisatiefilter bij groothoek of grote luchtoppervlakken kan leiden tot een ongelijkmatige polarisatie, waarbij sommige delen donkerder worden dan andere. Probeer verschillende instellingen uit voor het beste resultaat.
Gebruik bij autofocus camera's een circulair polarisatiefilter in plaats van een lineair. U voorkomt hiermee dat het autofocus- en lichtmeetsysteem wordt misleid.
Als u een verlooptintfilter gebruikt, zorg dan dat het diafragma niet kleiner wordt dan f 16 omdat anders de scheidingslijn van het filter zichtbaar wordt. Bij grotere diafragma-openingen (zoals f 4 of f 2,8) is dat niet het geval.