Kleurconcepten - grondbeginselen

Kleurconcepten - grondbeginselenHet menselijk oog registreert kleuren met drie soorten kegelvormige cellen van het netvlies, die gevoelig zijn voor rood, groen en blauw licht. De informatie die we zien, wordt door onze hersenen omgezet naar het volledige kleurenspectrum.
De beeldsensor van een digitale camera (CCD, CMOS) werkt op een soortgelijke manier. De sensor bestaat uit afzonderlijke beeldpunten, die ook gevoelig zijn voor de drie primaire kleuren, Rood, Groen en Blauw (RGB) en waaruit het gehele beeld wordt opgebouwd. Dit principe wordt het additieve kleursysteem genoemd, omdat de drie kleuren bij elkaar "opgeteld" de kleur wit vormen. Dit in tegenstelling tot het subtractieve kleursysteem van kleurenprinters, waarbij kleuren worden gevormd door Cyaan, Magenta en Yellow( CMY) te onttrekken aan wit licht.
De afzonderlijke beeldpunten van de sensor zijn gevoelig voor 256 gradaties van lichtintensiteit en kunnen per beeldpunt door een filtertje slechts één kleur 'zien'. De lichtintensiteit per gradatie per kleur kan men zien in het histogram. De sensor bestaat uit een regelmatig patroon van rode, groene en blauwe beeldpunten en door middel van een ingewikkeld rekenschema wordt hieruit een basisbeeld opgebouwd van maximaal 16.7 miljoen kleuren (256x256x256 = 24 bits). Vanuit dit 'oer'-beeld worden nog diverse correcties toegepast om onder andere de witbalans aan te passen, waarna de definitieve foto wordt opgeslagen op de geheugenkaart.