Batterijen - de valkuilen

Batterijen - de valkuilenOmdat de batterijen het kloppend hart zijn van uw digitale camera, is het nuttig enkele 'valkuilen' nader te belichten.
Weggooi of alkaline batterijen moeten uit uw camera verwijderd worden als u de camera langere tijd niet gebruikt, aangezien ze corrosieve chemicalien kunnen gaan lekken. Zo moet u ook geen alkaline en oplaadbare batterijen tegelijk gebruiken, omdat beschadigde electrische contacten uw camera onherstelbaar kunnen beschadigen. Lithium batterijen en NiCd of NiMH batterijen kunnen niet lekken en kunnen altijd in de camera blijven zitten. Dit helpt ook tegen het leeglopen van de kleine back-up batterij, die zorgdraagt voor het onthouden van datum en tijd. Als u de camera langere tijd niet gebruikt, dan is het verstandig de NiMH-batterijen maandelijks even op te laden. Dit voorkomt schade door een volledige ontlading.
In tegenstelling tot NiMH-batterijen, lijden NiCd batterijen aan een "geheugen effect" en moeten volledig ontladen zijn alvorens weer op te laden. Ze "onthouden" namelijk de laatste stand "leeg" en verliezen zo capaciteit. Het "geheugen effect" van NiCd wordt echter niet door iedereen onderschreven.
Omdat batterijen schadelijke stoffen bevatten, moet u ze niet kapot maken of verbranden en afvoeren via de daarvoor geŽigende kanalen.