Batterij (snel)opladers

Batterij (snel)opladersAlvorens over het opladen van batterijen te beginnen, eerst een waarschuwing. Probeer NOOIT gewone batterijen op te laden. Ze zullen oververhit raken en zelfs exploderen.
Er zijn twee soorten batterij-opladers: snel en langzaam. In tegenstelling tot wat mensen denken, verkorten snelle opladers de levensduur van de batterijen niet. Dit is eerder een gevolg van overladen, wat nogal eens optreedt met goedkope laders, die een vaste tijd opladen.
De meeste 'intelligente' laders stoppen met laden als de batterijen vol zijn. U kunt de oplaadtijd ook zelf berekenen door de capaciteit van de batterij te delen door de oplaadsnelheid van de lader en deze tijd te verhogen met 20%.
Sommige opladers (Smart Chargers) houden temperatuur, tijd en oplaadstroom in de gaten, zodat de batterijen niet overladen zullen worden. Druppelopladen (Trickle charging) - waarbij de batterijen met 10% van de maximale capaciteit worden geladen - wordt door de meeste fabrikanmten niet aanbevolen. Het is beter om de batterijen volledig op te laden en ze op een koude plaats, zoals een koelkast, te bewaren. Ze behouden hun lading dan gedurende enkele maanden. Voordat u ze gaat gebruiken, moet u ze dan echter wel weer op kamertemperatuur laten komen.