Batterij levensduur

Batterij levensduurDigitale camera's verbruiken veel stroom, dus batterijen. Vooral Alkaline batterijen zijn in een korte tijd leeg. Nieuwere types Alkaline hebben meer vermogen, maar niet meer dan 30%. Alkaline batterijen zijn bedoeld om hun volle capaciteit te leveren bij lage stroomafname. Omdat digitale camera's constant veel stroom verbruiken, zijn ze dus snel leeg. Lithium batterijen zijn meer geschikt in digitale camera's, maar zijn aanzienlijk duurder en niet oplaadbaar.
Verwar de genoemde lithium batterijen niet met de oplaadbare Lithion-Ion batterijen. Een betere keus voor veel stroom eisende apparaten als digitale camera's zijn oplaadbare NiMH of NiCd batterijen. Een nadeel van NiMH's is dat ze leeglopen als ze niet worden gebruikt en wel 40% per maand. Als u ze goed droog afgesloten in een koelkast bewaart, dan is  dit 'leegloopeffect' beduidend minder. U moet ze voor gebruik wel weer even op temperatuur laten komen.
De grootste stroomverbruiker aan een digitale camera is het LCD scherm, waarop u uw foto's kunt terugzien en menu's kunt instellen. Als u het schermpje in het geheel niet gebruikt, duurt het 5 keer zo lang voordat uw batterij leeg is. Om batterijen te sparen kunt u beter na de opname uw foto's bekijken.