Diafragma - de valkuilen

Diafragma - de valkuilenLet op: hoge waardes van diafragma (16 of 22) geven een kleine lensopening (klein diafragma) en lage waardes (2,8 of 4) een grote lensopening (groot diafragma).  
Hoe kleiner het diafragama, des te groter is de scherptediepte. U moet wel weten dat de scherptediepte loopt van 1/3 voor het focuspunt tot 2/3 erachter. Dus als u op oneindig scherpstelt verliest u eigenlijk 2/3 van de scherptediepte. Focussen op een punt dat ligt voor oneindig bij een klein diafragma geeft de maximale scherptediepte. Dit noemen we hyperfocal focusing.
Dit doet u als volgt: u stelt scherp op 2/3 van oneindig en kijkt wat voor diafragma erbij hoort. Bij dit diafragma richt u vervolgens de camera op oneindig voordat u de foto neemt. Nu zal alles scherp zijn, van voorgrond tot oneindig. Hierbij moet u er op letten dat u niet het grootste of het kleinste diafagma van de lens kiest omdat lenzen niet hun optimale kwaliteit laten zien bij hun uiterste instelwaarden. Het kan zijn dat er optische foutjes zichtbaar worden bij die waarden. Kies dus een gemiddelde waarde voor een optimale kwaliteit.
Onder slechte lichtomstandigheden, geven volledig geautomatiseerde camera's de voorkeur aan korte sluitertijden en grote diafragma's voor een juiste belichting. De scherptediepte zal dan minimaal zijn.
Als uw camera geen handmatige sluitertijdinstelling heeft moet u uw onderwerp niet op de 'randen' van het beeld zetten omdat juist daar de optische afwijkingen zichtbaar zullen zijn.